Ziua Turismului Cultural Bucureștean | 7 continente

0 67


Foto: Daniela Staicu

”Haideți să vă fac o poză cu Dumnezeu!” Îndemnul vine din partea unui domn în vârstă cu plete cenușii și cu o barbă stufoasă în care firele albe par să fi câștigat lupta cu cele negre. ”Cine vrea să fie primul?” continuă el ținând în mână un mic aparat digital. Persoanele din grupul din care fac parte se uită zâmbind unii la ceilalți. Nu li s-a mai întâmplat așa ceva niciodată. Cum adică să faci poze cu Dumnezeu? Dar ce, Dumnezeu stă la poze?

Ei bine, în atelierul pictorului Vasile Mureșan Murivale face și așa ceva. Pe o pânză uriașă dominată de un galben aprins, ochiul distinge o schiță a capodoperei lui Michelangelo – ”Creația lui Adam”. Așa că te duci în fața pânzei, te așezi în așa fel încât să pari înconjurat de divinitate și aștepți click-ul aparatului foto.

”Am făcut sute de astfel de poze” spune artistul. ”Eu am un proiect în care le-am adunat cam din urmă cu doi-trei ani. Și unui coleg i-am zis ”Hai să-ți fac o poză cu Dumnezeu!” Și mi s-a părut așa ca un titlu de film ”poză cu Dumnezeu”. E ceva care este, dar care nu este, dar care de fapt este în noi și pe care trebuie să-l găsim, numai că se întâmplă foarte rar.”

Foto: Vasile Muresan Murivale

În atelierul lui Vasile Mureșan Murivale am ajuns dorind să fac un reportaj despre Ziua Turismului Cultural Bucureștean. E o inițiativă a Bibliotecii Metropolitane din București care s-a materializat printr-o serie de tururi pietonale cu tematici culturale. S-a mers prin cartierul evreiesc, s-au spus povești despre zona Ioanid, s-a explicat impactul pe care comunismul l-a avut asupra arhitecturii urbane sau s-a mers pe urmele arhitectului Grigore Cerchez. Mie, însă, mi-a plăcut ideea de a vizita atelierele unor artiști, așa că m-am alăturat grupului condus de Daniela Staicu de la ArtinBucharest.

”Am ales artiștii pe baza unor recomandări, expoziții la care am participat” mi-a explicat Daniela. ”În general asociem artiști din domenii diferite, dar care au atelierele aproximativ apropiate. În atelier, artistul ne arată ce și cum lucrează, ne povestește cum a început toată această călătorie și așteaptă să primească întrebări de la noi”

Pe Vasile Mureșan Murivale a fost, însă, greu să îl întrebi ceva, pentru că a vorbit întruna. Dar a făcut-o cu mult haz, deși uneori era doar de necaz. Ca mai toți artiștii contemporani trebuie să lupte pentru a supraviețui. Statul nu cumpără pentru patrimoniu, galeriile interesate sunt puține, iar clienții privați nu prea se înghesuie. Așa că în garajul cu tavan scorojit transformat în atelier din spatele magazinului Cocor, Vasile Mureșan Murivale ține stivuite o mare parte a operelor sale, inclusiv un paravan pe care a lipit câteva mii de poze ale unor artiști contemporani, lucrare care a fost și premiată.

Îi țin companie câțiva câini maidanezi. Leutzu, Leutza, Vincent, Kiara și Aristică l-au răsplătit pe domnul Murivale cu prietenia lor, dar și cu o clipă de celebritate internațională. Una dintre lucrările sale prezintă o scenă biblică în care personajele sunt câini, un patruped luându-i locul lui Adam pentru a gusta din fructul interzis. La un moment dat o echipă a Asociated Press a venit să facă un reportaj, a văzut lucrarea, iar când unul dintre câini s-a așezat pe ea, fotograful a suprins un instantaneu care l-a dus pe Vasile Mureșan Murivale din Washington Post până în îndepărtata Indonezie.

Când l-am vizitat noi a încercat să repete scena. A întins în fața atelierului pânzele viu colorate și s-a întins pe ele, cu câini care îi săreau în brațe, dând fericiți din cozi. Ne-a mai povestit despre expozițiile sale stradele de la Paris, unde nu-l băga nimeni în seamă, despre momentul în care vântul i-a luat lucrările și a pus mâna pe camera de filmat pentru a surprinde momentul, despre nemulțumirea să că nu poate expune la Muzeul de Artă Contemporană sau despre bucuria că ne-a avut ca oaspeți.

”Eu am fost pro pentru povestea asta, pentru că nu e prima dată când vin. Chiar mă bucur că vin din ce în ce mai mulți. Ca artist trebuie să îți faci, vrând-nevrând, un fel de imagine, pe Facebook, pe Youtube… E bine când vine cineva în vizită în atelierele artiștilor. În felul ăsta poți să îi cunoști la chip și să vezi prin ce trec și ei” e de părere domnul Murivale. ”Și cine știe, poate artistul ală devine faimos și vizitatorul poate să spună că a fost și el cândva la un Picasso”.

Vasile Mureșan Murivale se pricepe foarte bine să îți aștearnă un zâmbet pe chip. El însuși are un râset atât de ștrengăresc încât te binedispune. ”Câteodată mai fac câte un ”Ha, haaa”, așa ca Mozart. Dar nu îmi iese mereu. Trebuie să fiu într-o stare specială.” Pe parcursul vizitei noastre, însă, am auzit de mai multe ori acel ”Ha, haaa” mozartian. Cred că a fost un semn că și lui i-a plăcut de noi.

Tururile prin atelierele artiștilor bucureșteni sunt realizate de ArtinBucharest.com.Tururile sunt organizate bilunar, costă 80 de lei de persoană și includ, de obicei, vizite în atelierele a trei artiști.Autor: danvasiliu

Sursa: http://www.7continente.ro/ziua-turismului-cultural-bucurestean-prin-atelierele-unor-artisti/

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata