Tururi pietonale în București | 7 continente

0 61


Astăzi Bucureștiul împlinește 554 de ani. Poate că o fi chiar mai bătrân, dar documentele așa spun, pentru că prima atestare documentară e din 20 septembrie 1459, când Vlad Țepeș oferea scutiri de dări și întărea dreptul de proprietate al unor locuitori. Lucruri care se întâmplă și în prezent, însă doar pentru prietenii celor sus-puși sau pentru cei care știu ce înseamnă o șpagă bine plasată.

Și chiar dacă e zi aniversară, primăria Bucureștiului s-a făcut că nu aude și nu vede. Nefiind an electoral, nu s-a deranjat nimeni să organizeze vreun eveniment. Într-un fel e mai bine, pentru că, de obicei, petrecerile primăriei se lasă cu trupe al căror vocabular e limitat la câteva cuvinte pe care le repetă la nesfârșit și cu grătare sfârâietoare. Așa, fără implicarea primăriei, au apărut în peisaj câțiva tineri dornici să facă ceva pentru București, adică niște tururi pietonale menite să le ofere celor interesați detalii mai puțin cunoscute despre orașul în care locuiesc sau pe care îl vizitează.

Nu mică mi-a fost mirarea când aseară la ora 19.00 am văzut în fața Teatrului Odeon (unde e locul de pornire) în jur de o sută de persoane venite pentru a lua parte la tur, în ciuda frigului și a ploii de afară. Printre ei și Ricardo, un mexican sosit recent în România, care urmează să se căsătorească cu o româncă și care dorea să afle mai multe despre istoria și obiceiurile nației din care se trage viitoarea lui soție. Era clar că nu înțelege mare lucru și că traducerea logodnicei nu ține pasul cu volumul de informație oferit de ghizi, dar se citea încântarea pe fața lui. Era încântarea de a afla ceva nou.

”Ideea ne-a venit din dragoste pentru orașul București” mi-a spus Edmond, unul dintre ghizi. ”Bucureștiul e deficitar la ceea ce înseamnă turismul local. Și cei care locuiesc în București pot fi turiști în propriul lor oraș și de aceea îi îndemnâm pe locuitorii de aici să își iubească mai mult orașul, să-l cunoască și să se implice mai mult în ceea ce înseamnă salvarea patrimoniului și crearea unei memorii afective a orașului”.

Edmond a adăugat că pentru documentarea acestui tur au fost studiate peste o sută de volume legate de București și au fost citite numeroase ziare de arhivă care conțineau povești despre Bucureștiul de odinioară. Normal că această cantitate foarte mare de informație nu putea fi memorată, așa că să nu fiți dezamăgiți dacă ghizii nu vor fi întotdeauna spontani și se vor uita pe hârtii pentru a-și completa poveștile.

Turul, după cum spuneam, pleacă din fața Teatrului Odeon, la ora 19 (până duminică, 22 septembrie) și trece pe Calea Victoriei, prin Piața Revoluției, pentru ca mai apoi să coboare înspre strada Walter Mărăcineanu și să se piardă în povești interesante pe străduțele adiacente.

Mie unul, mi-a plăcut ce am văzut și am auzit. Am aflat că Teatrul Odeon a fost cel mai modern teatru din lume la vremea lui, cu tavan glisant care, dacă era tras, le permitea spectatorilor să stea sub cerul liber. Am mai aflat povești interesante despre Palatul Telefoanelor și despre protestele bucureștenilor nemulțumiți de construirea acestui ”zgârie-nori”, despre locurile de întâlnire ale scriitorilor și opiniile lor despre ”mondenitățile” vremii sau detalii despre Leonard, artistul de operetă care le făcea pe doamne să suspine. Pentru el a fost făcută și o poezie a cărei primă strofă sună cam așa: ”Iată-l, Leonard apare/Făt-Frumos ca din povești/Rege al operetei noastre/Vrăjitorule, tu ești!”

Așadar, dacă aveți puțin timp liber la dispoziție, merită să acordați atenție și acestor tururi, măcar pentru a susține inițiativa acestor tineri, dacă nu pentru poveștile frumoase pe care le oferă.

 Autor: danvasiliu

Sursa: http://www.7continente.ro/tururi-pietonale-de-ziua-bucurestiului/

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata