Tocăniţa de cartofi: 3 reţete fără prăjeli

0 10


Iată trei reţete savuroase de tocăniţă de cartofi pentru toate gusturile şi poftele. Una pentru cei care ţin post şi pentru vegetarieni, una pentru iubitorii gustului de cartofi şi costiţă afumată şi una pentru cei care adoră cârnaţii în orice. Chiar şi în tocăniţa de cartofi. Toate reţetele au un mod de preparare mai sănătos din care s-au exclus prăjelile.

Cartoful. Nu există legumă mai apreciată şi mai versatilă decât cartoful. Oriunde te ai afla pe globul pământesc, găseşti cartofi sub o formă sau alta. Britanicilor le plac cartofii lângă peştele prăjit în fish and chips, spaniolilor în omletă, francezii îi alătură brânzeturilor, germanii îi mănâncă din oficiu, aproape la orice preparat (pentru mulţi nemţi un meniu este complet doar dacă conţine cartofi fierţi pe lângă salată şi preparat), grecilor le place cu tzatiki, iar nouă românilor ne place gătit în toate formele. Însă, multora dintre conaţionalilor noştri o tocăniţă de cartofi gătită ca la mama acasă (aka mâncărică de cartofi) le dă mai mult de lucru papilelor gustative care salivează decât madlena lui Proust.

Tocăniţă de cartofi cu costiţă afumată

Ingrediente

300 g de costiţă afumată tăiată în porţii mici5 cartofi mari1 ceapă mare sau două cepe mici1 morcov2 lingură de pastă de tomate2 foi de dafinSarePiperBoia dulce

Mod de preparare
Într-o oală cu apă fierbinte se pun la fiert bucăţile de costiţă şi foile de dafin. Când acestea sunt semi-fierte, opriţi focul.
Pentru a evita procesul de prăjire dar a avea savoarea pe care o lasă legumele călite punem ceapa tocată şi morcovul cubuleţe într-o tigaie în care am pus 4 linguri de apă şi una de ulei pentru prăjit (rezistent la temperaturi înalte). Când s-au făcut moi, oprim focul. Peste bucăţile de costiţă afumată se adaugă cartofii tăiaţi cuburi medii, ceapa şi morcovii şi se mai completează cu apă fierbinte. Se adaugă piperul, pasta de tomate, boia de ardei şi puţină sare. Se lasă la fiert la foc mic. Atunci când costiţa şi cartofii sunt fierţi iar apa a căpătat consistenţă este gata. La servire se asezonează cu pătrunjel proaspăt.

Tocăniţă de cartofi (de post)

Ingrediente

8 cartofi medii1 ceapă1 morcov400 g de roşii în bulion de bună calitate1 lingură de ulei pentru prăjitSarePiperMărar proaspăt

Mod de preparare
Într-o cratiţă punem o lingură de ulei pentru prăjit şi 4 linguri de apă şi adăugăm morocovul şi ceapa mărunţite. Atunci când încep să se facă mai moi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi apă caldă atât cât cartofii să fie acoperiţi cu 2 degete. Se pune capacul şi se lasă la foc mic. Cam în 20 de minute cartofii vor fi fierţi. Atunci se adaugă şi roşiile din bulion, sare şi piper după gust. Se mai dau o dată în clocot. Farfuriile cu tocană de cartofi se asezonează cu mărar proaspăt tocat. De asemenea, se pot consuma şi murături. 

Tocana de cartofi cu cârnaţi

Ingrediente

1 kg de cartofi noi1 ceapă4 căţei de usturoi în cămaşă2 morcovi4 cârnaţi afumaţi de mărime medie3 linguri de bulion1 foaie de dafinSarePiperBoia dulce (un sfert de linguriţă)Mărar sau pătrunjel

Mod de preparare
Ceapa, morcovii şi căţeii de usturoi se pun într-o cratiţă cu 1 lingură de ulei şi 4 linguri de apă. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn. Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cuburi, cârnaţii tăiaţi în bucăţi şi apă fierbinte şi o foaie de dafin. La primul clocot se adaugă şi bulionul, sarea, piperul şi boiaua dulce. Se asezonează cu verdeaţă după gust.





Sursa: https://www.csid.ro/rd-17553737

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata