Povestile primului razboi mondial vor fi digitalizate

0 61


Anul viitor se împlinește un secol de la izbucnirea primul război mondial și mai toată Europa pregătește evenimente speciale pentru a comemora acest conflict care a influențat enorm cursul omenirii. Cât privește România, nu am auzit încă de vreun proiect special pentru această ocazie, dar am aflat că și noi putem contribui la realizarea unui proiect european foarte interesant.

Europeana 1914-1918 este o încercare de a aduna într-un singur loc povești de război, imagini, scrisori, jurnale, obiecte etc. care le-au aparținut celor implicați, dar despre care nu s-a discutat niciodată în mod public. Sunt acele povești transmise din gură în gură de la o generație la alta, cele mai multe pline de farmec și culoare. Eu îmi amintesc poveștile bunicului meu Gheorghe (chiar dacă din cel de-al doilea război mondial) care îmi descria frontul din Cehoslovacia și când îl întrebam de ce a chelit, îmi spunea că a luat păduchi de undeva și ca să scape de ei și-a turnat o găleată de gaz pe cap, care i-a ars scalpul. Mai târziu am aflat de la mama că mica oglindă rotundă, cu rame negre, pe care o mai foloseam prin casă, e de fapt retrovizoarea unei mașini de aprovizionare de pe front, pe care bunicul o smulsese ca să se poată bărbieri.

Astfel de povești, dar legate de primul război mondial, pot fi deja găsite pe siteul Europeana 1914-1918. Procesul de colectare și digitalizare a încpeut în urmă cu doi ani și siteul cuprinde numeroase imagini de arhivă, făcute publice pentru prima oară. E un univers aparte, în care, cu puțină răbdare, poți descoperi povești fascinante.

”Europeana este bibliotecă digitala, muzeu și arhivă pentru Europa. De multe ori digitalizăm comorile existente în marile biblioteci, dar aici aducem la viață poveștile oamenilor, istoria lor. Avem fotografiile bunicilor lor, jurnalele acestora, așa că e vorba de amintiri foarte personale. Și sunt și foarte importante pentru că ne ajută să punem la un loc multiplele fațete ale primul război mondial” a spus Jonathan Purday, purtătorul de cuvânt al echipei care s-a ocupat de acest proiect.

Iar proiectul Europeana a ajuns acum în România.

”Am venit pentru a aduna povești de familie despre primul război mondial. Aceste povești pot fi de pe front sau de acasă, din partea transilvană, aflată atunci sub stăpânire austro-ungară, sau din cealaltă parte. Ne interesează să găsim perspective diferite asupra războiului. Iar Europeana este un proiect care traversează Europa pentru a strânge la un loc amintirile oamenilor și pentru a le împărtăsi pe internet în timp util pentru comemorarea celor o sută de ani trecuți de la izbucnirea războiului” a adăugat Johnathan Purday.

Cei care doresc să contribuie la crearea acestei arhive digitale o pot face în zilele de 27 și 28 septembrie la București, la sediul Bibliotecii Academiei Române, sau la Cluj, în perioada 4-5 octombrie, la biblioteca județeană Octavian Goga. În cazul în care nu puteți ajunge,dar vreți să contribuți, e bine de știut că digitalizarea poate fi făcută și acasă (unde există posibilități) și apoi totul poate fi încărcat pe siteul proiectului: www.europeana1914-1918.eu.

Eu cred ca e un mic gest pe care urmașii celor care au fost la război, îl pot face pentru ca amintirea bunicilor sau străbunicilor lor să rămână mereu vie. Eu unul nu am povești despre primul război mondial, dar cu siguranță voi fi pe 27 septembrie la Biblioteca Academiei pentru a afla poveștile altora.

 

 Autor: danvasiliu

Sursa: http://www.7continente.ro/amintirile-primului-razboi-mondial-vor-fi-digitalizate/

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata