cursuri de limba chineza Chineasy

0 59


Să înveți cuvinte în limbi străine nu e greu. Auzi de câteva ori cum se pronunță și în timp reușești să reproduci sunetele. Mai greu e cu cititul. Probabil că mulți știu că ”bună ziua” în japoneză se zice ”coniciua”, dar puțini sunt cei care și-ar da seama de asta, dacă ar vedea doar caracterele desenate. Cam la fel stau lucrurile cu araba sau cu chineza. Eu m-am gândit la un moment dat să mă apuc de un curs de limbă chineză, dar scrisul și cititul m-au dat înapoi. Mi s-au părut imposibile. Dar dacă nu e așa? Daca limba chineză e ușor de învățat? Dacă e Chineasy?

Acesta este termenul pe care ShaoLan Hsueh l-a folosit pentru a-și denumi tehnica sa de învățare. Hsueh este o tânără chinezoaică, stabilită la Londra, care a dezvoltat numeroase idei de afaceri online înainte de a se opri asupra Chineasy. Frustrată că fiii săi doar reproduceau cuvinte în chineză, fără a fi capabili să scrie sau să citească, ea s-a gândit la o metodă de a face chineza accesibilă tuturor.

Așa că a petrecut luni întregi analizând simbolurile limbii chineze, grupându-le după anumite caracteristici comune. Apoi a creat siteul www.chineasy.org unde explică aceste conexiuni. Hsueh spune că totul funcționează ca într-un joc de Lego. Sunt unele piese de construit care formează baza și o dată cunoscute acestea, restul vine, încet-încet, de la sine. Un exemplu simplu care poate fi găsit pe siteul Chineasy este următorul:

 

Primul semn semnifică focul. Al doilea muntele. Împreună înseamnă ”vulcan”. Destul de simplu, nu-i așa? În limba chineză (cu toate dialectele sale) sunt peste 20 de mii de astfel de semne, așa că a le ști pe toate ar fi imposibil. Chiar și absolvenții de facultate nu cunosc decât câteva mii. Dar dacă înveți simbolurile de bază, atunci poți citi și formula la rândul tău câteva mii de enunțuri. Cel puțin așa promite Hsueh, care dorește să dezvolte proiectul Chineasy, astfel încât să cuprindă și reguli de gramatică sau fonetică. Până acum ea a susținut proiectul din propriile reurse financiare, dar recent a reușit să adune din donații cele 75 de mii de lire sterline necesare pentru a continua.

”Dacă vezi un porc sub un acoperiș, asta înseamnă ”acasă”, pentru că vechii chinezi creșteau porci acasă. O vacă sub un acoperiș înseamnă ”închisoare”, pentru că o vacă este tratată ca un prizonier când este închisă. O femeie sub un acoperiș înseamnă ”siguranță”, pentru că ea va avea copii și atunci tu ești în siguranță. Dacă le spui oamenilor astfe de povești, atunci vor înțelege mult mai bine istoria și cultura chineză” e de părere Hsueh. Și cred că are dreptate!

Siteul îl aveți mai sus, dar dacă vreți să învățați chineza, nu uitați de pagina ei de Facebook, care este updatată constant cu mici lecții de chineză!

P.S. Ideea de a scrie despre Chineasy mi-a venit după ce am citit un reportaj despre Hsueh în ziarul Financial Times.

 Autor: danvasiliu

Sursa: http://www.7continente.ro/invata-limba-chineza-usor/

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata