CCR Explică De Ce Interzicerea Amnistiei şi Graţierii Corupţilor Nu Poate Fi Introdusă în Constituţie

0 1

De
Valentina Postelnicu,

Joi, 18 iulie 2019, 17:10

Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român.

Potrivit celor de la CCR, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României „limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor”.

„Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii, se arată în minuta Curții Constituționale.

CCR mai precizează că propunerea legislativă de revizuire a
Constituţiei României nu respectă justul echilibru între două
interese generale, şi anume cel de a se executa/ a se considera
executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe
considerente care ţin de conduita condamnatului, expresie a
efectivităţii justiţiei penale, şi cel al respectării demnităţii
umane şi a principiului egalităţii, afectându-se, astfel, echilibrul
sensibil existent între cele două interese ale statului şi
societăţii.

”Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni”, mai transmite Curtea Constituţională.

Citeşte şi:

Tăriceanu îi cere demisia lui Klaus Iohannis, după decizia CCRSursa: https://www.libertatea.ro/stiri/ccr-explica-de-ce-interzicerea-amnistiei-si-gratierii-coruptilor-nu-poate-fi-introdusa-in-constitutie-echivaleaza-cu-o-suprimare-a-demnitatii-umane-si-a-principiului-egalitatii-2699845

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata