Astronomii în Alertă. Un Obiect Interstelar Va Intra în Sistemul Nostru Solar

0 0


De
Adrian Ilie,

Vineri, 13 septembrie 2019, 23:34

Obiectul a fost descoperit pe 30 august de către un astronom amator din Crimeea, Ghenadi Borisov, iar specialiștii înclină să creadă că provine din afara sistemului nostru solar.

Primul obiect interstelar detectat, misteriosul Ouamuamua, a provocat controverse în 2017 din cauza formei sale de țigară, fapt ce i-a determinat pe mulți să susțină că ar fi creat artificial.

Spre deosebire de Ouamuamua, de data aceasta astronomii vor avea mai mult timp să examineze C/2019 Q4, așa cum a fost numit corpul ceresc. ”Este foarte incitant, practic am abandonat toate celelalte proiecte în momentul de față”, a declarat Olivier Hainaut, astronom la Observatorul European Sudic, care a făcut parte din echipa care acum doi ani a studiat Ouamuamua. ”Acum sunt mult mai pregătiți”, a adăugat Hainaut.

Un telescop NASA a confirmat deja că există o probabilitate mare ca obiectul să aibă originea în afara sistemului nostru solar. În momentul de față, are o viteză de 150.000 km/h, are un diametru între 2 și 16 kilometri și va traversa planul sistemului solar pe 26 octombrie, la o distanță de 300.000.000 de kilometri de Pământ.

Recomandări

Reacția lui Cristian Tudor Popescu după anunțul revenirii lui Darren Cahill alături de Simona Halep

”Viteza mare indică nu doar faptul că obiectul își are originea în afara sistemului nostru solar, dar și că îl va părăsi și se va întoarce în spațiul interstelar”, a declarat Davide Farnocchia, cercetător la NASA.

Imaginile surprinse până acum sugerează că C/2019 Q4 are o coadă formată din praful lăsat în urmă, o caracteristică a cometelor. Praful va face obiectul mai ușor de studiat întrucât acesta reflectă lumina soarelui, iar spectrul de lumină reflectat va face posibilă chiar și identificarea structurii chimice a corpului ceresc.

Rămâne deocamdată necunoscut tipul de traiectorie al meteoritului: eliptică (adică în forma unui oval și orbitând în jurul unei stele) sau hiperbolică (în linie frântă, cu o traiectorie finală încă nedeterminată). Ultima variantă pare mai probabilă, dar alți astronomi încearcă să calculeze excentricitatea obiectului, adică distanța maximă față de obiectul în jurul căruia orbitează.

Spre deosebire de Ouamuamua care a luat prin surprindere comunitate științifică și a fost foarte puțin timp la dispoziție pentru studierea sa, de data asta astronomii din toată lumea s-a mobilizat și toate marele observatoare astronomice sunt pregătite. În plus, durata în care va putea fi observat C/2019 Q4 este de cel puțin un an.

Citeşte şi:

The Astronomical Journal: Civilizațiile extraterestre au explorat galaxia și au vizitat deja Pământul

Perseide 2019 – când vine ploaia de meteori

Fenomen special duminică seara: Cometa Crăciunului va trece pe lângă Pământ

Motivul șocant pentru care Gino Iorgulescu i-ar fi cumpărat lui Mario un Aston Martin DBS

GSP.RO

Motivul șocant pentru care Gino Iorgulescu i-ar fi cumpărat lui Mario un Aston Martin DBS

Horoscop 14 septembrie 2019. DOUĂ ZODII au noroc la bani și au parte de vești bune de la șefi

HOROSCOP

Horoscop 14 septembrie 2019. DOUĂ ZODII au noroc la bani și au parte de vești bune de la șefi

Urmărește cel mai nou VIDEOSursa: https://www.libertatea.ro/stiri/astronomii-in-alerta-un-obiect-interstelar-va-intra-in-sistemul-nostru-solar-2746786

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata